29. rujna – Svjetski dan srca

Bolesti srca i krvnih žila imaju velik javnozdravstveni značaj, vodeći su uzrok obolijevanja i smrtnosti u svijetu, ali i u Hrvatskoj, osobito kod starijih ljudi. Visoki udio obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti u radnoaktivnoj populaciji najčešći su uzroci smanjenja produktivnosti i radne nesposobnosti, ali i kvalitete života. Ubrzani i sjedilački način života uvelike su pomogli sve većoj pojavnosti kardiovaskularnih bolesti, stoga je najbitnija promjena životnih navika. Najvažniji rizični čimbenici na koje možemo utjecati su: pušenje, povišen krvni tlak, povišena razina masti (kolesterola i/ili triglicerida) u krvi, povećana tjelesna masa/debljina, nedovoljna/neredovita tjelesna aktivnost, šećerna bolest (dijabetes), dugotrajna izloženost stresu. 

Svjetski dan srca 29. rujna prilika je za svakoga da zastane i razmisli kako najbolje iskoristiti srce za čovječanstvo, za prirodu i za sebe. Prevladavanje KVB je nešto što je važno za svako srce koje kuca.

Ove godine na svjetski dan srca:

KORISTI ❤️ ZA ČOVJEČANSTVO 

Pristup liječenju i podršci za KVB uvelike se razlikuje diljem svijeta. Preko 75% smrtnih slučajeva od kardiovaskularnih bolesti događa se u zemljama s niskim do srednjim dohotkom, ali pristup može biti problem bilo gdje. Uključivanjem u globalne događaje kao što je Svjetski dan srca, kao i lokalne aktivnosti, ovlašteni smo širiti svijest i pomoći u stvaranju razlika u životima cijelog čovječanstva.

KORISTI ❤️ ZA PRIRODU

Zagađenje zraka odgovorno je za 25% svih smrti od kardiovaskularnih bolesti, uzimajući živote 7 milijuna ljudi svake godine. Bilo da se radi o neposrednijim radnjama poput hodanja ili vožnje biciklom umjesto putovanja automobilom ili dugoročnijim naporima kao što je podupiranje zakona o čistom zraku, svatko od nas može pridonijeti zdravijem planetu na svoj način.

KORISTI ❤️ ZA SEBE

Psihološki stres može udvostručiti rizik od srčanog udara. Vježbanje, razgovor i dovoljno kvalitetnog sna pomažu u smanjenju razine stresa. Odupirući se štetnim mehanizmima suočavanja i lošim navikama izazvanim stresom, možemo maksimizirati zdravlje našeg srca.

Trebate više informacija

Kontaktirajte nas putem telefona ili kontakt obrasca