Koliko tjelesne aktivnosti je dovoljno za zdravlje srca?

Nikada se nije kasno uključiti u bilo koji oblik tjelesne aktivnosti, ali zdravstveni benefiti najizraženiji su kod onih koji su aktivni tijekom cijelog svog života!

Za odraslu populaciju preporučuje se minimalno 150 do 300 minuta umjerene ili 75 do 150 minuta žustre aerobne tjelesne aktivnosti TJEDNO ili ekvivalentnu kombinaciju umjerene i žustre aktivnosti. Osim toga, za još bolje rezultate važno je izvoditi i vježbe za jačanje svih mišićnih skupina i to barem umjerenog intenziteta dva puta tjedno. Vrijeme provedeno sjedeći potrebno je svesti na minimum i kad je god moguće svoje vrijeme provoditi aktivno.

Za starije od 65 godina i za osobe s kroničnim bolestima, osim navedenog se preporučuje još i izvođenje različitih višekomponentnih vježbi za ravnotežu, odnosno stabilnost s ciljem poboljšanja funkcionalnih sposobnosti i sprječavanja padova.

Kako bi se smanjili štetni učinci visoke razine sjedilačkog ponašanja na zdravlje, sve odrasle i starije osobe, uključujući i kronične bolesnike, trebale bi biti i više tjelesno aktivne od preporučenih razina tjelesne aktivnosti.

Izvor: hzjz.hr

Trebate više informacija

Kontaktirajte nas putem telefona ili kontakt obrasca