Što su srčanožilne ili kardiovaskularne bolesti?

Kao što im samo ime kaže, to su bolesti srca i krvnih žila, u većini kojih je uzrok ateroskleroza, odnosno promjene, oštećenja i naslage na stijenci arterija. Ne postoje rani simptomi ateroskleroze, već oni postaju vidljivi tek kada nastane kritično suženje krvne žile, pri čemu dolazi do nedostatnog protoka krvi i nedovoljne opskrbe organa kisikom.

Srčanožilne bolesti glavni su uzrok smrti i jedan od vodećih uzroka obolijevanja u suvremenom svijetu. Glavne bolesti iz te skupine su one koje zahvaćaju srce i krvne žile srca – angina pektoris i infarkt miokarda (srčani udar), te mozak i njegov krvožilni sustav – cerebrovaskularni inzult (moždani udar, šlag, apopleksija).

Postoje čimbenici rizika koji pogoduju nastanku i razvoju srčanožilnih bolesti. To su čimbenici na koje se ne može utjecati: starija životna dob, muški spol i obiteljska sklonost. Čimbenici rizika na koje se može utjecati (izmijeniti ih, kontrolirati ili liječiti): pušenje, nepravilna, prehrana, tjelesna neaktivnost, pretilost, povišeni krvni tlak, povišeni kolesterol, šećerna bolest.

Izvor: kardio.hr

Trebate više informacija

Kontaktirajte nas putem telefona ili kontakt obrasca