Utjecaji nagle promjene vremena na zdravlje

Promjene krvnog tlaka

Vaš tlak može varirati zbog brojnih razloga, pa tako i zbog vremenskih nepogoda. Naime, kada dolazi do naglih promjena vremena, dolazi i do promjena tlaka, a to izravno utječe na naš organizam. Pod utjecajem visokih temperatura dolazi do širenja krvnih žila, što može dovesti do pada krvnog tlaka. Kod niskim temperatura dolazi pak do sužavanja krvnih žila, što može utjecati na povećanje krvnog tlaka.

Glavobolja

Osobe koje su inače sklone glavoboljama, teško podnose nagle i ekstremne promjene vremena. Česte su i pojave migrenskih napada.

Problemi sa spavanjem

Vrijeme utječe i na naš san. Ljeti se zbog visokih temperatura dogodi da ne možemo zaspati, dok ulaskom u jesensku shemu, počinjemo spavati dulje. Istraživanje objavljeno u Journal of Psychosomatic Research pokazalo je kako su ispitanici tijekom listopada, odnosno tijekom jeseni, spavali čak i do tri sata dulje nego u bilo koje drugo doba u godini. Nažalost, to ne znači da smo odmorniji. Ispitanici se nisu osjećali bolje i poletnije, dapače, bili su umorniji nego kad su spavali manje.

Povećani broj srčanih udara

Kada su temperature niže, krv sporije kola našim žilama, a to itekako utječe na srce. Poznato je da se tijekom hladnijih dana povećava se rizik od srčanog udara. Nažalost, i ekstremne topline otežavaju rad srca i povećavaju rizik od srčanog udara.

Problemi s disanjem

Izrazito visoke ili niske temperature negativno utječu na naš dišni sustav, stoga se nemojte iznenaditi ako osjetite probleme s disanjem.

Oslabljeni imunitet

Nagle i ekstremne vremenske promjene izravno su udar na imunološki sustav. Zato je čest slučaj da se osobe prehlade uslijed promjene vremena, bez obzira na godišnje doba.

Trebate više informacija

Kontaktirajte nas putem telefona ili kontakt obrasca