Zašto je kod infarkta važno doći u bolnicu u roku od 12 sati?

Osoba koja je došla u bolnicu u okviru dvanaest sati od početka infarkta može se liječiti tako da se kateterom uđe u krvnu žilu i dođe do srca te nađe mjesto na kojem je došlo do začepljenja. Ugrušak se zatim povuče malim aspiratorom ili se krvna žila proširi balonom te se na to mjesto postavi malena potpornica (koja se naziva stent). Opisani postupak ujedno je i najbolji način liječenja infarkta.

U bolnicama u kojima se ne može reagirati na opisan način oboljelome se mogu davati fibrinolitici, odnosno lijekovi koji otapaju ugrušak i daju sličan rezultat kao i postavljanje stenta.

U Hrvatskoj je sustav intervencije kod infarkta organiziran jako dobro – svi su dijelovi naše zemlje pokriveni centrima koji mogu obaviti potreban zahvat, a kad bolesnika koji je doživio infarkt prime centri u kojima se opisani zahvat ne izvodi, mogu organizirati transport unutar vremena od 90 minuta.

U tom periodu, naime, ipak dolazi do oštećenja jednog dijela srčanog mišića pa na njemu nastaje ožiljak, no puno manji nego što bi bio da se u tom trenutku nije otvorila krvna žila.

Izvor: zivim.gloria.hr

Trebate više informacija

Kontaktirajte nas putem telefona ili kontakt obrasca