Svjetski dan nepušenja

Jeste li znali da je u Republici Hrvatskoj je skoro svaka treća odrasla osoba pušač. Procjenjuje se da od bolesti vezanih uz pušenje godišnje umire oko 9 000 ljudi, što je svaka peta umrla osoba. 

Kako pušenje oštećuje srce i krvne žile?
Pušenje je prepoznato kao jedan od glavnih čimbenika rizika za nastanak bolesti srca i krvnih žila i to posebice srčanog udara, moždanog udara i bolesti periferne cirkulacije.

Duhanski dim sadrži preko 7 000 različitih kemijskih sastojaka, od kojih neke posebno oštećuju srce i krvne žile. Najštetnije tvari iz duhanskog dima za krvožilni sustav su:

Nikotin – stvara ovisnost, dovodi do povećanja frekvencije srca, stiskanja malih krvnih žila i povišenja krvnog tlaka
Katran – s drugim sastojcima dovodi do upalnih promjena i oštećenja na unutarnjim stijenkama krvnih žila, povećava vjerojatnost zgrušavanja krvi i razvoja ateroskleroze. Snižava HDL kolesterol, tzv. „dobar kolesterol“
Ugljični monoksid – pospješuje stvaranje – ugrušaka u krvotoku, 200 puta brže se veže uz hemoglobin nego kisik, što znatno smanjuje opskrbu organizma kisikom, a osobito je štetno za osobe sa srčanim bolestima.

Krenite mislit o svom zdravlju već danas, recite DA nepušenju!
Prestanak pušenja težak je i kompleksan proces i stoga treba iskoristiti sve resurse za pomoć – od obitelji do liječnika. Donijeti odluku o prestanku pušenja i provesti je u djelo nije lako. Pušenje je više od fizičke ovisnosti o nikotinu, to je i psihološka ovisnost. Pitanje je zašto netko uopće puši – je li to predah od napornog dana, je li to trenutak mira kada možete biti sami sa svojim mislima ili je to pak prilika za bijeg, opuštanje ili nagradu.



Trebate više informacija

Kontaktirajte nas putem telefona ili kontakt obrasca