Heimlichov zahvat i prsluk za vježbu

Jeste li se ikad zatekli u situaciji da se netko za vašim stolom guši nakon što mu je komad hrane zapeo u grlu?

Biste li u takvoj situaciji znali pomoći unesrećenome?

Kako biste reagirali brzo i na pravi način, u nekoliko jednostavnih koraka naučite primijeniti metodu prve pomoći kod gušenja – Heimlichov zahvat.

S obzirom na to da je gušenje četvrti najčešći uzrok slučajne smrti i da osoba kojoj je dišni prolaz zatvoren može umrijeti u roku od nekoliko minuta, brza pomoć od izuzetne je važnosti

Kako izvesti Heimlichov zahvat?

  1. Ako osoba koja se guši sjedi i pri punoj je svijesti, recite joj da ustane. Dajte joj do znanja da ćete joj pomoći Heimlichovim zahvatom.
  2. Stanite iza unesrećene osobe te je malo nagnite prema naprijed i prvo korijenom dlana pet puta udarite po leđima.
  3. Potom primijenite Heimlichov zahvat: osobu obujmite rukama oko struka, stisnite lijevu šaku i okrenite je palcem prema trbuhu. Smjestite je u prostor trbušne šupljine unesrećene osobe, odmah ispod rebara i malo iznad pupka.
  4. Stisnutu lijevu šaku čvrsto obuhvatite desnim dlanom pa snažno povucite istovremeno prema unutra i prema gore. Ponovite 5 puta.
  5. Ponavljajte postupak sve dok osoba ne izbaci komadić hrane ili neki drugi strani objekt iz dušnika.

Prsluk za vježbu Heimlichovog zahvata

Provjerite prsluk izrađen od visokokvalitetnog neoprena te je opremljen podesivim naramenicama i podesivom trakom oko struka čije je podešavanje omogućeno velikim kopčama. Nadalje, opremljen je zračnim mjehurom za vježbu manevra trbušnog trzaja i udubljenjem koji pomaže u pravilnom postavljanju ruku.

https://bit.ly/3IGMOKw

Trebate više informacija

Kontaktirajte nas putem telefona ili kontakt obrasca