Prekomjeran unos kuhinjske soli jedan je od najvažnijih uzroka nastanka hipertenzije (povišenog krvnog tlaka) te time uzrokuje i povećani rizik za razvoj srčanog i moždanog udara, bubrežnih bolesti, osteoporoze i nekih malignih bolesti.
Prosječan dnevni unos soli u Republici Hrvatskoj iznosi 11,6 grama!
Smanjenjem dnevnog unosa soli na 5 grama dnevno, smanjuje se rizik od pojave moždanog udara za 24%, a rizik od koronarne bolesti srca za 18% stoga izbjegavajte hranu s visokim sadržajem soli:
- suhomesnate proizvod: hrenovke, paštete i druge slične proizvode;
- konzervirano voće i povrće;
- “brzu” hranu kao što su pizza, hamburgeri ili prženi krumpirići;
- konzervirane riblje proizvode;
- procesuiranu smrznutu hranu;
- gotove umake, senf, majonezu, juhe iz vrećice;
- grickalice – čips, štapići, kikiriki, pistaciji, kokice;
- tvrde sireve, sirne namaze, lisnato tijesto;
- pekarske proizvode: kruh, peciva.