Manje soli za više zdravlja

Prekomjeran unos kuhinjske soli jedan je od najvažnijih uzroka nastanka hipertenzije (povišenog krvnog tlaka) te time uzrokuje i povećani rizik za razvoj srčanog i moždanog udara, bubrežnih bolesti, osteoporoze i nekih malignih bolesti.

Prosječan dnevni unos soli u Republici Hrvatskoj iznosi 11,6 grama!

Smanjenjem dnevnog unosa soli na 5 grama dnevno, smanjuje se rizik od pojave moždanog udara za 24%, a rizik od koronarne bolesti srca za 18% stoga izbjegavajte hranu s visokim sadržajem soli:

  • suhomesnate proizvod: hrenovke, paštete i druge slične proizvode;
  • konzervirano voće i povrće;
  • “brzu” hranu kao što su pizza, hamburgeri ili prženi krumpirići;
  • konzervirane riblje proizvode;
  • procesuiranu smrznutu hranu;
  • gotove umake, senf, majonezu, juhe iz vrećice;
  • grickalice – čips, štapići, kikiriki, pistaciji, kokice;
  • tvrde sireve, sirne namaze, lisnato tijesto;
  • pekarske proizvode: kruh, peciva.

Trebate više informacija

Kontaktirajte nas putem telefona ili kontakt obrasca